Επίσκεψη ERASMUS+ στο S. Giorgio a Cremano, Νάπολη

Pubblichiamo l’articolo redatto dagli allievi della scuola greca “3LYKEIO-EVOSMOU“, nostra partner nel progetto Erasmus plus, a proposito del primo incontro, svoltosi a dicembre, nel nostro territorio.

Από 16 έως 21 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μετακίνηση του σχολείου μας, στα πλαίσια του νέου προγράμματος Erasmus+, «On the Move for Social Inclusion», στο σχολείο Liceo Statale “Carlo Urbani”, στο S. Giorgio a Cremano, κοντά στη Νάπολη της Ιταλίας. Αρχηγός της συνάντησης ήταν η κυρία Χίζαρη Ζωή και συνοδός η κυρία Παλαιολόγου Βικτώρια, καθηγήτριες Αγγλικών. Από την Α΄τάξη του σχολείου μας συμμετείχαν η μαθήτρια Κ. Δέσποινα και οι μαθητές Ρ. Μάριος και Τ. Μάριος. Από τη Β΄τάξη συμμετείχαν οι μαθήτριες Κ. Στέλλα και Κ. Γεωργία.
Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του προγράμματος παρευρεθήκαμε στο Δημαρχείο της πόλης, όπου ακολούθησε συζήτηση μεταξύ του Δημάρχου και των μαθητών, με θέμα τον τρόπο υποδοχής προσφύγων στην πρώτη φάση και τους τρόπους ενσωμάτωσής τους στη δεύτερη φάση. Όλοι οι μαθητές είχαν προετοιμάσει ερωτήσεις για αυτό το θέμα. Επίσης, τρεις μαθήτριες του Λυκείου Carlo Urbani, παρουσίασαν μία μουσική παράσταση με τραγούδια με συναφείς με το θέμα στίχους. Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών και οι απαραίτητες φωτογραφίες. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το σχολείο τους, όπου εκτός των αναμνηστικών δώρων προς το σχολείο και τη Διεύθυνση και της ξενάγησής μας σε αυτό, οι μαθητές της κάθε χώρας παρουσίασαν τη δική τους πρόταση για το logo και σλόγκαν του νέου μας Erasmus. Μετά, έγινε η απαραίτητη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νικητή.
Η ημέρα έκλεισε σε τοπική ναπολιτάνικη πιτσαρία, όχι μόνο με σκοπό τη γευσιγνωσία αλλά και την εκμάθηση παρασκευής της φημισμένης τους πίτσας.
Τις επόμενες μέρες το πρόγραμμα ήταν πλούσιο σε πολιτιστικές επισκέψεις. Ξεναγηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο της Νάπολης, όπου επισκεφτήκαμε τις φημισμένες της πλατείες, εκκλησίες και κάστρα. Ακολούθησε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας και στο μουσείο. Επίσης, ταξιδέψαμε με το τρένο στο πανέμορφο Σορρέντο με τις δενδροστοιχίες των χαρακτηριστικών δέντρων της περιοχής, των λεμονόδεντρων. Όμορφο θέαμα για όλους πρόσφερε η βραδινή επίσκεψη στο Σαλέρνο, όπου διασχίσαμε το πάρκο με τα Χριστουγεννιάτικα φώτα με τις θεματικές ενότητες και τις μαγευτικές εναλλαγές τους.
Η επόμενη μέρα στο σχολείο των Ιταλών, περιλάμβανε μία ακόμη ξενάγηση μαθητών στις τάξεις, παρουσίαση εργασιών και βίντεο μαθητών, σύσκεψη των καθηγητών και αγώνες ποδοσφαίρου και βόλεϊ στο χώρο του γυμναστηρίου του σχολείου. Η επίσκεψη έκλεισε με την απονομή των βεβαιώσεων παρακολούθησης και με το αποχαιρετιστήριο δείπνο.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη Διεύθυνση και τους καθηγητές του σχολείου Carlo Urbani, καθώς επίσης και τις οικογένειες που πρόσφεραν ζεστή φιλοξενία στους μαθητές μας.
Ως προς τους δικούς μας μαθητές και τις δικές μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ ΕΥΟΣΜΟΥ, έδειξαν συνέπεια, ευγένεια και διάθεση για συνεργασία!
Ακολουθεί η δεύτερη μετακίνηση στην Ισπανία, όπως ορίστηκε από τη συνεδρίαση των εταίρων στην Ιταλία.